16. června 2014



Sirup z bezinkových květů   
piškot s ovocem.
































Krásné pondělní odpoledne ... 
Dnes s bezinkovým sirupem a ovocným koláčem z piškotového těsta. 
Konečně jsem letos vyzkoušela bezinkový sirup a vřele doporučuji chutná výborně a krásně voní. 

A tady je recept na piškot s ovocem  

***
                                                             120 gpolohrubé mouky
120 gmoučkového cukru
6 ksvajec

1. Vajíčka jemně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků
2. Žloutky dáme do misky a ručně, nebo elektrickým šlehačem našleháme se třemi lžícemi moučkového cukru do husté pěny
3. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme do husta 
4. Do žloutkové pěny zamícháme část tuhého sněhu
5. Zlehka zamícháme prosátou mouku a nakonec přidáme zbylý sníh
6. Ihned po dokončení těsta je nutné ho dát péci !
7. Piškotové těsto pečeme stejnoměrně, při střední teplotě cca 170 °C - těsto tak pomalu nabývá a nepopraská.
8. Piškot je upečený, když okraje těsta odstávají od plechu nebo formy, pokud vpíchneme párátko do těsta a po vytažení se buchta na párátko nelepí, je hotovo.

Doporučení:
Kyprost těsta závisí na dostatečně ušlehaných žloutcích a bílcích. Sníh do žloutků jen lehce "zabalujeme" a mouku jen zlehka vmícháme. Část mouky můžeme nahradit škrobovou moučkou, těsto pak bude jemné, "mechové".

1 vanička tvarohu 
2 šlehačky ke šlehání 33%  ušleháme
cukr dle chuti
ovoce já dala jahody ze zahrádky a borůvky 
polila jedním sáčkem uvařené želatiny 
a nechala ztuhnout.

Všem moc chutnalo! 

Krásné a pohodové dny vaše Adéla. 


2 komentáře:

  1. Tak tomu říkám parádní dopoledne :o)
    Moc tě zdravím Adélko, měj se hezky!
    Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, mohla bych se zeptat, čím máte natřený ten bílý stůl a lavici? Je to moc hezké, tak bych to chtěla zkusit. Díky Hanka

    OdpovědětVymazat